Argentinië - Frankrijk: de man van de wedstrijd en de vervulde droom van Messi

• Bijgewerkt: 18 dec. 2022 19:02 CET
  • 4 min leestijd
Argentina, World Cup 2022
© ProShots

Argentinië heeft zich zondag in Lusail gekroond tot wereldkampioen. De ploeg van trainer Lionel Scaloni nam al binnen het halfuur de leiding, dankzij een rake strafschop van Lionel Messi. De penalty was toegekend nadat Ousmane Dembélé met heel licht contact Angel Di María naar de grond had gebracht. Nog voor de rust bracht diezelfde Di María de marge na een fraaie counter op twee. Na de pauze kwamen de in de eerste helft kansarme Fransen beter voor de dag. Tien minuten voor tijd benutte Kylian Mbappé een strafschop en kwam de spanning terug in de wedstrijd, een minuut later was het diezelfde Mbappé die uit een fraaie aanval de gelijkmaker achter Emiliano Martínez schoot. In de verlenging die volgde leek Lionel Messi de winnende treffer te maken, maar nadat Mbappé een nieuwe strafschop (hands van Montiel) benutte, werden beide teams veroordeeld tot een strafschoppenserie: 3-3. Vanaf elf meter bleken de Argentijnen - net als in de kwartfinale tegen Nederland - de sterkste.

Opstelling Argentinië: E.Martínez; Molina (91.Montiel), Romero, Otamendi, Tagliafico; De Paul, Fernández, Mac Allister (116. Pezzella); Messi, Álvarez (102. Laut. Martínez) en Di María (64. Acuna)

Opstelling Frankrijk: Lloris; Koundé, Varane, Upamecano,T.Hernandez (71. Camavinga), Dembélé (41. Kolo Muani), Tchouaméni, Griezmann (71. Coman), Rabiot; Mbappé en Giroud (41. Thuram).

Artikel gaat verder onder de video

Man van de wedstrijd

Lange tijd leek Angel Di María de man van de wedstrijd te worden. Maar toen was daar Kyllian Mbappé die in de slotfase van de reguliere speeltijd zijn klasse liet zien. Eerst benutte de aanvaller van Paris Saint-Germain een strafschop, een minuut later verschalkte hij Martínez met een hard schot in de verre hoek. Toen Frankrijk in de verlenging verslagen leek door een treffer van Lionel Messi, toonde Mbappé opnieuw zijn koelbloedigheid door opnieuw vanaf elf meter doeltreffend te zijn. Zo ook in de strafschoppenserie, waarin zijn ploeggenoten het helaas voor hem lieten afweten.

© ProShots - Kyllian Mbappé zette de wedstrijd in de slotfase van de reguliere speeltijd op zijn kop.

Duurste speler zonder speelminuten tijdens Argentinië - Frankrijk

Ex-Ajacied Lisandro Martínez bleef de volledige wedstrijd op de bank bij Argentinie en moest het finalefeest dus vanaf de zijlijn aanschouwen. De verdediger van Manchester United vertegenwoordigt volgens het algoritme van FootballTransfers een transferwaarde van 59,1 miljoen euro.

Transferwaarde van de selectie van Argentinië

Er waren bij de start van het WK 2022 slechts zes teams aanwezig met een hogere transferwaarde dan Argentinië. De volledige selectie is volgens het algoritme van FootballTransfers goed voor 718,1 miljoen euro. Uiteraard wordt de totale waarde vooral bepaald door sterren als Lionel Messi en Lisandro Martínez. Lautaro Martínez is de meest waardevolle speler in de selectie van Argentinië. De aanvaller van Internazionale heeft een marktwaarde van 84 miljoen euro.

Transferwaarde van de selectie van Frankrijk

De Fransen hebben een selectie vol met wereldsterren, met onder anderen Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé en Raphaël Varane. De totale marktwaarde van de selectie van Frankrijk bedraagt maar liefst 963,5 miljoen euro. Geen enkele speler komt echter in de buurt van de waarde die Kylian Mbappé vertegenwoordigt. De aanvaller van Paris Saint-Germain is met zijn transferwaarde van 147,3 miljoen euro niet alleen de meest waardevolle speler in de Franse selectie, maar ook de meest waardevolle voetballer ter wereld. Kingsley Coman volgt met een waarde van 61,2 miljoen op ruime afstand.

Angel di María viert de 2-0.
© ProShots - Angel di María viert de 2-0.

Bijzondere statistieken van de wedstrijd Argentinië - Frankrijk

- Lionel Messi is nu de speler met de meeste WK-duels (29) ooit. Hij neemt het stokje over van de Duitser Lothar Matthaus.

- Frankrijk is de eerste ploeg die in de eerste helft van een WK-finale geen schot op doel wist te lossen.

- Angel di María is de eerste speler van Argentinië die scoort in zowel de finale van het WK als de Copa America.

- Kyllian Mbappé is de eerste speler die twee keer scoort in twee minuten in een WK-finale.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.