Kroatië - Brazilië: de man van de wedstrijd en de strafschoppenserie

Milan Keskin
  • Bijgewerkt: 9 dec. 2022 18:55 CET
  • 5 min leestijd
Brazilië, Antony

Kroatië is erin geslaagd om ten koste van Brazilië de halve finale van het WK in Qatar te bereiken. De Kroaten hadden uiteindelijk een strafschoppenserie nodig om van Brazilië te winnen. Doelman Dominik Livakovic hield lange tijd zijn doel schoon, maar kon in de 106e minuut niet voorkomen dat Neymar de 0-1 op het scorebord zette. Uiteindelijk was Uiteindelijk was het Bruno Petkovic die in de 117e minuut de 1-1 maakte en er een strafschoppenserie uit wist te slepen. In de strafschoppenserie was Livakovic opnieuw de held aan de kant van Kroatië en en stopte twee strafschoppen.

Opstelling Kroatië: Livakovic; Sosa (110. Budimir), Gvardiol, Lovren, Juranovic; Kovacic (106) Majer), Brozovic (114. Orsic), Modric; Perisic, Kramaric (72. Petkovic) en Pasalic (72. Vlasic).

Opstelling Brazilië: Alisson; Danilo, Silva, Marquinhos, Militao (106. Sandro); Casemiro, Paqueta (106. Fred), Neymar; Vinicius (64. Rodrygo), Raphinha (56. Antony) en Richarlison (84. Pedro).

Artikel gaat verder onder de video

Man van de wedstrijd

Dominik Livakovic was de man van de wedstrijd. De doelman van Dinamo Zagreb hield negentig minuten lang zijn doel schoon en was de grote man tijdens de strafschoppenserie. Livakovic hield twee strafschoppen tegen en had zodoende een grote rol in het bereiken van de halve finale.

De 27-jarige doelman doorliep de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb en speelt al sinds 2016 in het eerste elftal. Uit data van FootballTransfers blijkt dat Livakovic momenteel een marktwaarde van 6,2 miljoen euro heeft. Livakovic staat nog tot medio 2024 onder contract bij de Kroatische topclub.

Duurste speler zonder speelminuten tijdens Kroatië - Brazilië

De duurste speler zonder speelminuten was Ederson van Brazilië. De doelman van Manchester City kwam tegen Kameroen nog in actie, maar moest tegen Zuid-Korea en Kroatië weer op de bank plaatsnemen. Ederson heeft momenteel een marktwaarde van 81,1 miljoen euro. Fabinho van Liverpool volgt op de voet. De middenvelder kwam ook niet in actie en heeft een marktwaarde van 74,4 miljoen euro.

Transferwaarde selectie Kroatië

Kroatië is ook op dit wereldkampioenschap weer een gevaarlijke outsider voor het WK-goud. In 2018 bereikte de ploeg nog de finale, waarin het haar meerdere moest erkennen in Frankrijk. Veel spelers van toen zijn er ook tijdens dit toernooi weer bij. Volgens het algoritme van FootballTransfers is de selectie van de Kroaten in totaal goed voor een marktwaarde van 351 miljoen euro.

Dat bedrag valt voornamelijk zo hoog uit door de drie absolute sterkhouders bij Kroatië: verdediger Joskvo Gvardiol (55.1 miljoen euro), middenvelder Marcelo Brozović (40.3 miljoen euro) en Mateo Kovacić (35.1 miljoen euro). Spelers als Luka Modrić zijn logischerwijs minder waard geworden door hun leeftijd.

Transferwaarde van de selectie van Brazilië

Bondscoach Tite heeft de sterspelers voor het uitkiezen bij Brazilië. De wisselspelers van de Zuid-Amerikanen zullen bij de meeste landen van onschatbare waarde zijn. Uit data van FootballTransfers blijkt dat de selectie van Brazilië een totale marktwaarde van 1,1 miljard euro heeft.

Vinicius Junior is de speler met de meeste marktwaarde in de selectie van Tite. De 22-jarige aanvaller van Real Madrid heeft een marktwaarde van maar liefst 120 miljoen euro. Vinicius Junior is samen met Erling Braut Haaland en Kylian Mbappé de enige drie spelers die een marktwaarde hebben van meer dan honderd miljoen euro. Neymar van Paris Saint-Germain en Antony van Manchester United volgen op geruime afstand. Beide aanvallers hebben een marktwaarde van 75 miljoen euro.

Bijzondere statistieken van de wedstrijd Kroatië - Brazilië

- De wedstrijd tegen Kroatië was voor Brazilië de vijftiende keer dat het in de kwartfinale van een WK stond. Geen enkel ander land wist dit tot nu toe te bereiken.

- Voor Luka Modric was de wedstrijd tegen Brazilië zijn dertigste wedstrijd op een eindronde (WK en EK).

- Laatste keer dat Kroatië een wedstrijd in de knock-out fase wist te winnen na negentig minuten spelen, was 4 juli 1998 tegen Duitsland.

- Neymar is door zijn doelpunt nu samen met Pelé topscorer aller tijden van Brazilië. Beiden hebben ze 77 doelpunten achter hun naam staan.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.