Wales - Iran: de man van de wedstrijd en de eerste rode kaart van het WK

FT Redactie
  • Bijgewerkt: 25 nov. 2022 13:30 CET
  • 4 min leestijd
Wayne Hennessey, Wales, 2022

Iran heeft zijn tweede wedstrijd op het WK 2022 terecht gewonnen. Lange tijd leek het duel met Wales uit te draaien op een gelijkspel, maar na een rode kaart van keeper Wayne Hennessey in de 87e minuut kon Iran in blessuretijd alsnog toeslaan. Door goals van Roozbeh Chesmi in de 99e minuut en Ramin Rezaeian in de 101e minuut won de ploeg van Carlos Queiroz met 0-2.

Opstelling Wales: Hennessey; Mepham, Rodon, Davies, Roberts (57. Johnson); Ampadu (78. Allen), Wilson (58. James), Ramsey (88. Ward), Williams; Bale en Moore.

Opstelling Iran: Hosseini; Rezaeian, Pouraliganji, Hajsafi (77. Torabi), Hosseini, Mohammadi; Gholizadeh (77. Jahanbakhsh), Ezatolahi (83. Karimi), Nourollahi (78. Cheshmi); Taremi en Azmoun (67. Ansarifard).

Artikel gaat verder onder de video

Bijzonderheden: Hennessey kreeg in de 87e minuut een rode kaart.

Roozbeh Chesmi viert zijn goal tegen Wales.
© ProShots - Roozbeh Chesmi viert zijn goal tegen Wales.

Man van de wedstrijd

Lange tijd leek Wayne Hennessey de man van de wedstrijd te worden. De 35-jarige doelman van Wales hield zijn ploeg met een aantal mooie reddingen lange tijd op de been. Door een charge op Mehdi Taremi kreeg hij echter een rode kaart. Iran wist wel raad met het overtal en sloeg in de blessuretijd toe. De ban werd gebroken door Roozbeh Cheshmi, die zijn ploeg met een mooie streep op voorsprong zette. De invaller, die in de 78ste minuut in het veld kwam, deed na 20 minuten wat zijn teamgenoten een gehele wedstrijd niet lukte: scoren.

Duurste speler zonder speelminuten tijdens Qatar - Ecuador

Ben Cabango, die volgens de data van FootballTransfers een marktwaarde van 14,1 miljoen euro heeft, kwam tijdens het duel tussen Wales en Iran niet van de bank af. Bondscoach Carlos Quieroz koos voor Joe Rodon, Ben Davies en Neco Williams als verdedigers in zijn 3-5-2-opstelling. Cabango, die op de loonlijst van Swansea City staat, heeft vijf interlands achter zijn naam staan.

Rob Page, de bondscoach van Wales.
© ProShots - Rob Page, de bondscoach van Wales.

Transferwaarde selectie Wales

Uit data van FootballTransfers blijkt dat de selectie van Wales een marktwaarde van 201,7 miljoen euro heeft. Brennan Johnson is de meest waardevolle speler met een transferwaarde van 31,6 miljoen euro. Hij blijft daarmee Ben Davies nipt voor. De verdediger van Tottenham Hotspur vertegenwoordigt een marktwaarde van 31,4 miljoen euro. De marktwaarde van Gareth Bale is de afgelopen jaren flink afgenomen. Van de speler die door Real Madrid ooit voor honderd miljoen euro werd overgenomen van Tottenham Hotspur is qua marktwaarde nog vijf miljoen euro over.

Transferwaarde selectie Iran

De selectie van Iran is een stuk minder waard. In totaal is de selectie van Iran 53,3 miljoen euro waard. Sardar Azmoun heeft de hoogste transferwaarde in de selectie van Iran. De aanvaller van Bayer Leverkusen heeft een marktwaarde van 28,1 miljoen euro. Azmoun moest het tegen Engeland doen met een invalbeurt. Alireza Jahanbakhsh is de meest bekende naam in de selectie van Iran. De aanvaller van Feyenoord heeft een marktwaarde van vijf miljoen euro.

Bijzondere statistieken van de wedstrijd Wales - Iran

- Gareth Bale speelde zijn 110e wedstrijd voor Wales. Daarmee is hij namens Wales recordinternational.

- Bale had in de eerste helft meer balcontacten in zijn eigen zestienmetergebied (1) dan in het zestienmetergebied van Iran (0).

- Iran won nooit eerder van een Europees team op het WK. In negen duels werden zeven nederlagen geboekt. Tegen Schotland (1978) en Portugal (2018) werd met 1-1 gelijkgespeeld.

- Voor Iran is het pas de derde overwinning op een WK. Het land won eerder met 1-0 van Marokko (in 2018) en met 2-1 van de Verenigde Staten (in 1998).

- Iran scoorde vijf van zijn laatste acht WK-goals in blessuretijd.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!