Milan Keskin
  • Bijgewerkt: 24 nov. 2022 20:53 CET
  • 4 min leestijd
Memphis Depay, Cody Gakpo

De grote vraag is of Memphis Depay komende vrijdag kan starten tegen Ecuador op het WK in Qatar. De aanvaller van Barcelona kampt al sinds september met een dijbeenblessure, maar lijkt op de terugweg. Tegen Senegal deed Depay al dertig minuten mee en dus is de verwachting dat de aanvaller tegen Ecuador het een helft zal volhouden.

Het zal er vrijdag om gaan spannen of Depay aan de aftrap zal gaan verschijnen bij de wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Ecuador. De 82-voudig international wordt momenteel gemist in de voorhoede van Oranje. Vincent Janssen had tegen Senegal de schone taak om naast Steven Bergwijn in de punt van de aanval te mogen beginnen. De aanvaller van Royal Antwerp kon geen potten breken en werd in de 63ste minuut gewisseld voor Depay. Toen de ex-speler van PSV, Manchester United en Olympique Lyon het veld betrad, begon het te lopen bij het team van Louis van Gaal. Mede door een afgeketst schot van Depay, kon Davy Klaassen de wedstrijd op slot gooien en de 0-2 op het scorebord zetten.

Het Nederlands elftal snakt naar Depay, is eigenlijk de conclusie. Ondanks dat de aanvaller van Barcelona al meer dan twee maanden zonder wedstrijdritme zit, kan hij een sleutelrol gaan spelen in het succes van het Nederlands elftal, zo is de conclusie van Valentijn Driessen van De Telegraaf. De journalist laat in de podcast Kick-off weten dat hij hoge verwachtingen heeft van de 28-jarige aanvaller: “Ik heb veel vertrouwen in Memphis Depay. Hij kan zeker de ster van het toernooi gaan worden aan de kant van Oranje.”

Artikel gaat verder onder de video
Memphis Depay maakte tegen Senegal voor het eerst sinds september weer minuten.
© ProShots - Memphis Depay maakte tegen Senegal voor het eerst sinds september weer minuten.

Dit is waarom Depay een belangrijke rol kan spelen in Oranje

Depay lijkt tegen Ecuador genoegen te moeten nemen met 45 minuten speeltijd. In dit tempo is de aanvaller fit zodra de knock-out fase van start gaat en kan hij een grote rol gaan spelen in het vervolg van het toernooi voor het Nederlands elftal. Ook uit data van SciSports blijkt dat Van Gaal eigenlijk niet om Depay heen kan. De aanvaller van Barcelona is niet alleen een betere voetballer dan bijvoorbeeld Janssen en Luuk de jong, maar past ook beter in de speelstijl van Van Gaal. De bondscoach lijkt tegen Ecuador eveneens zonder buitenspelers te gaan spelen en in een 5-3-2 formatie te gaan starten. Hierdoor is er geen ruimte voor vleugelspelers en dus voorzetten vanaf de flanken. De aanvallers zijn dus aangerekend op hun eigen voetballende kwaliteiten. Dat is ook de reden waarom Janssen tot weinig kansen kwam tegen Senegal.

De verdediging van Ecuador incasseerde dit jaar slechts zes tegendoelpunten in elf interlands. Dus gaat het nog een lastige taak worden voor de aanval van Oranje om tot scoren te komen. Janssen kwam de laatste acht interlands namelijk niet meer tot scoren en dus neemt de roep om Depay steeds maar toe. De aanvaller van Barcelona heeft al 42 doelpunten achter zijn naam staan in Oranje en staat daarmee op de 2e plek op de topscorersranglijst van het Nederlands elftal. Alleen Robin van Persie (50) heeft meer doelpunten op zijn naam staan.

Voor Depay is het WK ook een ideaal moment om de transferperikelen even los te kunnen laten. De aanvaller beschikt over een aflopend contract bij de Spaanse topclub en lijkt bezig te zijn aan zijn laatste jaar bij Barcelona. Manchester United zou volgens verschillende bronnen geïnteresseerd zijn in Depay. Erik ten Hag is na het vertrek van Cristiano Ronaldo naarstig op zoek naar een nieuwe aanvalsleider en ziet in Depay een mogelijke kandidaat.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.