PSV, PSV nederlagen, PSV-Ajax 1-2, 2021/22

PSV behoort al decennia tot de best presterende clubs van Nederland en verliest niet al te vaak met grote cijfers. Ook bij de Eindhovenaren gaat het echter weleens goed fout en ook PSV heeft in zijn historie de nodige pijnlijke nederlagen geleden. Dit zijn de grootste nederlagen aller tijden van PSV.

Vijf grootste nederlagen van PSV in de Eredivisie

GVAV-PSV 7-1 (1957/58)

De grootste nederlaag van PSV ooit en de grootste nederlaag van PSV in de Eredivisie werd geleden tegen GVAV, de voorganger van FC Groningen. De club uit Eindhoven had onder anderen Coen Dillen in de gelederen, die het seizoen ervoor 43 goals had gemaakt in de Eredivisie, nog altijd een record. Ook deze wedstrijd wist de spits te scoren, maar helaas voor PSV scoorde GVAV een stuk meer. Met drie doelpunten van Johnny de Grooth en twee treffers van zowel Rikkert La Crois als Bé Kuiper moest PSV-doelman Rob van Leeuwen uiteindelijk zeven keer vissen. Toen Dillen zijn enige doelpunt in de 65ste minuut tegen de touwen werkte, had PSV al zes doelpunten tegen gekregen.

PSV-Ajax 0-5 (1957/58)

Ook de wedstrijd tussen PSV en Ajax werd in het seizoen 1957/58, hetzelfde seizoen als de 7-1 nederlaag tegen GVAV, een flinke deceptie voor de club uit Eindhoven. De Eindhovenaren leden op 19 januari 1958 de grootste Eredivisie-thuisnederlaag ooit door met 0-5 onderuit te gaan tegen de club uit Amsterdam. Piet van der Kuil en Wim Bleijenberg scoorden tweemaal, Loek van den Edel vond één keer het net. Ajax werd dat seizoen derde achter DOS en Sportclub Enschede, terwijl PSV het moest doen met de tiende plek.

Artikel gaat verder onder de video

Ajax-PSV 5-0 (1964/65)

Ook in Amsterdam ging het tegen Ajax twee keer goed mis voor PSV. De eerste keer was in het seizoen 1964/65. De club uit Amsterdam miste Piet Keizer door een blessure, maar dat weerhield Ajax er niet van om flink te scoren tegen de Eindhovense rivaal. Mister Ajax Sjaak Swart en Klaas Nuninga maakten beiden twee doelpunten en ook Johan Cruijff droeg met een goal wat bij aan de Eindhovense malaise. Ajax zou ondanks het goede resultaat tegen PSV een historisch slecht seizoen kennen, waar het uiteindelijk op de dertiende plaats belandde, slechts vier punten boven de degradatiestreep. PSV werd dat seizoen vierde.

Willem II-PSV 5-0 (2017/18)

Brabantse derby's worden door PSV niet vaak verloren, laat staan met grote cijfers. Toch ging het in het seizoen 2017/18 gruwelijk mis voor PSV in de wedstrijd tegen Willem II. De ploeg uit Tilburg won met liefst 5-0 van de club uit Eindhoven. Derrick Luckassen was bij PSV de grote schlemiel: hij veroorzaakte twee penalty's en werd in de laatste minuten na zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Fran Sol scoorde mede door de door Luckassen veroorzaakte penalty's drie keer, terwijl ook Ben Rienstra twee keer het net wist te vinden. Ondanks de historische afstraffing wist PSV dat seizoen 'gewoon' het landskampioenschap te winnen.

Ajax-PSV (5-0) (2021/22)

Ook vrij recent ging het voor PSV goed mis in Amsterdam. In het seizoen 2021/22 boekte Ajax voor de derde keer in de historie een overwinning met vijf doelpunten verschil op PSV. De Amsterdammers waren gebrand op een overwinning na de 0-4 afstraffing in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en dat was te zien. Met speels gemak speelde de ploeg van toenmalig trainer Erik ten Hag de Eindhovenaren weg. Dusan Tadic werd uiteindelijk de grote man aan de kant van Ajax: hij bereidde de 1-0 en 2-0 van respectievelijk Steven Berghuis en Sébastien Haller voor en maakte zelf zijn 100ste Eredivisie-goal door in blessuretijd het vijfde doelpunt van de Amsterdamse ploeg binnen te schuiven.

Grootste bekernederlaag: PSV-FC Wageningen 1-6 (1977/78)

Coach Kees Rijvers constateerde de zondag voor de wedstrijd tegen FC Wageningen een gebrek aan vorm, toen PSV met 2-2 gelijkspeelde tegen Vitesse. De vorm was tegen Wageningen, dat uitkwam in de Eerste Divisie, allesbehalve terug. De Eindhovenaren leden die woensdag tegen de ploeg van Frans Körver een historische 1-6 nederlaag, de grootste thuisnederlaag in de geschiedenis van de club. Al in de rust keken de Eindhovenaren tegen een 0-4 achterstand aan.

Grootste Europese nederlaag: AS Saint-Étienne-PSV 6-0 (1979/80)

De grootste Europese nederlaag van PSV werd geboekt in Frankrijk. PSV moest aantreden tegen AS Saint-Étienne, met onder anderen de legendarische Michel Platini en oud-Ajax-aanvaller Johnny Rep in de gelederen. PSV bleek niet opgewassen tegen de Fransen en ging met 6-0 over de knie. Platini scoorde twee keer en ook Rep pikte in de 89ste minuut vanaf de penaltystip zijn doelpunt mee. De eerste drie goals werden al binnen vijf minuten gemaakt, waardoor de hoop op een goed resultaat al snel vervlogen was.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.