Dit is waarom Quincy Promes niet naar de rechtszaak komt

Milan Keskin
Milan Keskin
  • Bijgewerkt: 2 mrt. 2023 12:42 CET
  • 3 min leestijd
Quincy Promes

Quincy Promes verschijnt komende vrijdag niet bij de rechtbank van Amsterdam voor zijn zaak over de mogelijke poging tot moord. Volgens zijn advocaat heeft het besluit te maken met mogelijke verplichtingen aan zijn club Spartak Moskou. De aanvaller wordt ervan verdacht dat hij in 2020 zijn neef heeft gestoken met een mes op een familiefeest.

"Hij heeft contractuele verplichtingen bij zijn club", zegt advocaat Robert Malewicz tegenover het Algemeen Dagblad. "En we zijn er in de onderhandelingen met het Openbaar Ministerie niet uitgekomen. Ze willen hem aanhouden als hij naar Nederland komt en hoewel wij denken dat we snel kunnen aantonen dat dat onterecht is, loopt hij dan de kans vast te zitten voor een langere tijd. Minstens voor een aantal weken. Dan komt hij zijn verplichtingen richting Spartak niet na en dat kan hem zijn contract kosten."

Volgens de woordvoerder van de Amsterdamse rechtbank zal Promes de zaak ook niet via een liveverbinding volgen. De aanvaller wordt momenteel met meerdere zaken in verband gebracht, maar staat vrijdag alleen terecht voor het mogelijke steekincident op het familiefeest in 2020. Na het mogelijke steekincident werd Promes ook gelinkt aan betrokkenheid bij een ripdeal voor 400 kilo cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. De strafzaken volgen zich de laatste tijd snel op.

Anders was het mes niet in mijn knie maar in mijn bovenlichaam terechtgekomen
- Slachtoffer van het steekpartij

Volgens het slachtoffer van het steekpartij in Amsterdam is zijn neef, Quincy Promes, schuldig: "Plotseling zag ik mijn neef met een woeste blik in zijn ogen op me afstormen. Ik deinsde naar achteren en viel achterover." Volgens het slachtoffer redde dat zijn leven. "Anders was het mes niet in mijn knie maar in mijn bovenlichaam terechtgekomen. Ik voelde meteen mijn been warm worden van het bloed. Ik trok me overeind aan iemand die naast me stond, maar kon mijn been amper nog bewegen. Die persoon heeft me naar de auto begeleid en ging mee naar het ziekenhuis. Daar schrokken ze zich rot van de diepe steekwond", vertelde het slachtoffer aan De Telegraaf.

In eerste instantie gingen de geruchten dat Promes een terugkeer aan Nederland zou willen voorkomen om zodoende een arrestatie mis te lopen. Volgens de advocaat van de aanvaller is daar niets van waar en heeft het te maken met zijn contract bij Spartak Moskou. De advocaat stelt dat een mogelijke terugkeer naar Nederland kan zorgen voor een contractontbinding bij zijn club.