Quincy Promes hoort strafeis: lange gevangenisstraf dreigt

Daniel Cabot Kerkdijk
Daniel Cabot Kerkdijk
  • Bijgewerkt: 3 mrt. 2023 13:00 CET
  • 3 min leestijd
Quincy Promes

Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen Quincy Promes voor zware mishandeling. De aanvaller van Spartak Moskou en het Nederlands elftal stond vrijdag in Amsterdam terecht voor het neersteken van zijn neef. Dat gebeurde tijdens een familiefeest dat door de broer van de 31-jarige Promes werd georganiseerd in Abcoude. Aan het steekincident zou een langer sluimerende ruzie vooraf zijn gegaan. Een van een tante gestolen ketting zou de aanleiding zijn geweest.

Promes heeft in afgeluisterde gesprekken gezegd dat hij zijn neef eigenlijk in zijn nek had willen steken. De telefoon van Promes bleek te zijn getapt door de politie. De aanvaller wordt namelijk ook verdacht ook verdacht van drugssmokkel en huiselijk geweld. Het onderzoek in de drugszaken loopt nog. Daarvoor stond de vijftigvoudig Oranje-international vandaag niet terecht. Het OM besloot na de uitspraken om de tenlastelegging te verzwaren tot poging tot moord. Dat het OM alleen zware mishandeling bewezen acht, heeft te maken met de verwondingen van het slachtoffer.

Het slachtoffer is in zijn knie gestoken en heeft een pees afgescheurd. De kans dat hij aan zijn verwondingen zou overlijden is niet groot. Er zou uit zijn handelingen onvoldoende gebleken zijn dat Promes zijn neef echt wilde vermoorden. Daarom is er geen sprake van poging doodslag dan wel moord, zei de officier van justitie. Doordat het slachtoffer achterover viel, kon Promes volgens het OM alleen zijn been raken. De officier twijfelt niet aan de schuld van Promes en zegt dat hij voor eigen rechter is gaan spelen. De aanvaller heeft daarna alles gedaan om aan zijn straf te ontkomen.

Quincy Promes maakte in februari 2021 een transfer van Ajax naar Spartak Moskou

Quincy Promes maakte in februari 2021 een transfer van Ajax naar Spartak Moskou

De neef werd ervan verdacht dat hij sieraden van de tante van Promes had gestolen. "Wie van haar pikt, maak ik af", zou Promes tegen zijn vader hebben gezegd. Ook zou Promes hebben gezegd dat zijn neef geluk heeft gehad en dat hij 'een soldaat' is. Hij zou tegen zijn tante hebben gezegd dat hij de familie-eer heeft gered: "Hij kreeg zijn verdiende loon." De neef werd geraakt in een belangrijke pees, waardoor hij zijn linkerbeen lange tijd niet meer kon gebruiken. Hij moest lang revalideren en kan niet meer hurken of rennen. Ook lijdt hij aan posttraumatisch stressstoornis.

Promes woonde zijn strafzaak in de rechtbank in Amsterdam niet bij wegens contractuele verplichtingen voor Spartak Moskou. Promes vreest te worden aangehouden als hij naar Nederland komt, omdat het Openbaar Ministerie hem in de andere zaak wil horen. De aanvaller lijkt de laatste jaren van zijn carrière én zijn leven na het voetbal in Rusland te moeten slijten, tenzij hij ervoor kiest zijn straf in Nederland uit te zitten. Hoewel Promes sportief voldeed, besloot Ajax hem in februari 2021 toch voor 8,5 miljoen euro te verkopen aan Spartak, een transfersom die door bonussen kan oplopen tot 11 miljoen euro.