Gullit luidt noodklok over zorgwekkende trend bij Ajax

Daniel Cabot Kerkdijk
Daniel Cabot Kerkdijk
  • Bijgewerkt: 1 mrt. 2023 09:05 CET
  • 3 min leestijd
Ruud Gullit

Ruud Gullit heeft in De Telegraaf zijn zorgen geuit over de doorstroming van toptalenten bij Ajax. De oud-topvoetballer ziet dat de Amsterdamse club nog altijd veel spelers voor veel geld kan verkopen aan Europese topclubs, maar dit betreft wel hoofdzakelijk gescoute spelers. Eerder deze week sprak Valentijn Driessen, chef voetbal van het dagblad, ook al zijn zorgen uit over de doorstroming vanuit de jeugdopleiding richting het hoogste keurkorps van Ajax.

Antony en Lisandro Martínez wonnen zondag met de EFL Cup hun eerste prijs met Manchester United, ruim een half jaar na hun transfer van Ajax naar Old Trafford. De club uit Amsterdam hield 152,3 miljoen euro over aan de verkoop van het tweetal, exclusief bonussen. Gullit schrijft dat Martínez winnaarsmentaliteit, strijd en voetbal aan United heeft toegevoegd. “Bij zijn komst van Ajax had iedereen z’n bedenkingen bij Martinez als centrale verdediger. 'Vooral vanwege z’n geringe lengte. Hij heeft alle criticasters de mond gesnoerd.”

“Hoe groot, breed of sterk z’n tegenstanders ook zijn, hij deinst nergens voor terug en is zo comfortabel aan de bal in de opbouw dat veel aanvallen bij hem beginnen. Opvallend is dat Martinez evenals Antony weliswaar van Ajax afkomstig is, maar ze zijn niet opgeleid in Amsterdam”, duidt Gullit vervolgens het probleem aan bij Ajax. “Zij komen van de scouting. Als je het huidige Ajax ziet en wie kans maken op een transfer naar een grote competitie, dan komt alleen Jurriën Timber uit de jeugd.”

Mohammed Kudus en Edson Alvarez gescoute spelers. Dat moet te denken geven in Amsterdam.” Driessen sprak ook al zorgen uit over doorstroming jeugd bij Ajax. “Het lukt Ajax niet om dat soort jongens door te laten stromen, terwijl Ajax niet op het niveau speelt waarop ze onder Erik ten Hag hebben gespeeld”, vertelde de journalist. “Het niveau ligt niet zo hoog dat de afstand te groot is. De afstand tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal kan lang niet zo groot zijn als twee jaar geleden. Maar er breekt niemand echt door, dus daar zou ik me als Ajax wel zorgen over maken."