Arbiter WK-finale is klaar met kritiek en toont screenshot met bewijs

Imre Himmelbauer
  • Bijgewerkt: 24 dec. 2022 08:30 CET
  • 2 min leestijd
Szymon Marciniak, 2022

Szymon Marciniak, die scheidsrechter was bij de WK-finale tussen Frankrijk en Argentinië, heeft op een persconferentie in zijn thuisland Polen gereageerd op de kritiek die hij te verwerken heeft gekregen. Volgens de Franse sportkrant L'Equipe had de derde Argentijnse goal nooit mogen tellen. Er stonden namelijk meerdere Argentijnse wisselspelers op het veld terwijl het doelpunt gemaakt werd. De Argentijnen wonnen de finale uiteindelijk op penalty's, na een 2-2 eindstand na 90 minuten en een 3-3 eindstand na verlenging.

Marciniak verdedigt zich met een screenshot op zijn telefoon. "De Fransen hebben niets gezegd over deze foto, waarop je kunt zien dat er zeven Fransen op het veld stonden voordat Kylian Mbappé scoorde", zegt de Pool, terwijl hij zijn telefoon met screenshot aan de pers laat zien. Daarom had ook de bewuste goal van Mbappé officieel afgekeurd moeten worden. In de regels van de IFAB, de internationale spelregelcommissie, staat namelijk dat een doelpunt afgekeurd moet worden als een extra speler, wissel, gewisselde speler, weggestuurde speler of official van het scorende team in het veld stond toen de goal werd gescoord.

Marciniak heeft desondanks geen spijt van zijn keuze om beide goals goed te keuren. "Het spel werd er niet door beïnvloed. Hoeveel impact hadden de spelers die het veld op kwamen? Het is zoeken naar kleine dingen. Dit is geen serieuze bezigheid", zegt hij stellig.

Artikel gaat verder onder de video

De scheidsrechter geeft ook aan dat de Franse spelers na afloop wel tevreden waren over de arbitrage. "Ze bedankten me na het duel en waren tevreden over onze wedstrijd. Ik praatte een beetje met Hugo Lloris en Olivier Giroud, Mbappé gaf me zelfs een knuffel", vertelt hij. De kritiek van L'Equipe, die het optreden van de Poolse arbiter met een 2 beoordeelde, laat hem dan ook koud. "Daar hecht ik geen waarde aan. Het doet er wel toe wat de spelers zeggen."

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.