Portugal - Ghana: de man van de wedstrijd en de revanche van Ronaldo

Milan Keskin
  • Bijgewerkt: 24 nov. 2022 19:08 CET
  • 4 min leestijd
Cristiano Ronaldo

Portugal heeft donderdagavond met 3-2 van Ghana weten te winnen. De Portugezen hadden slechts één helft nodig om afstand te nemen van de concurrent in Groep H. Cristiano Ronaldo brak in de 65ste minuut de ban door een zelf verdiende strafschop raak te schieten. Ghana kwam door een doelpunt van André Ayew nog op gelijke hoogte in de 73ste minuut, maar door doelpunten van João Félix en Rafael Leão liep Portugal uiteindelijk uit naar 3-1. Osman Bukari maakte vlak voor tijd nog de aansluitingstreffer voor Ghana, maar het mocht niet meer baten. Door de winst heeft Portugal de koppositie te pakken in Groep H.

Opstelling Portugal: Costa; Cancelo, Dias, Pereira, Guerreiro; Neves (77. Leão), Otavio (56. Carvalho), Silva (88. Palhinha), Fernandes; Félix (88. Mario) en Ronaldo (88. Ramos).

Opstelling Ghana: Ata Zigi; Seidu (66. Lamptey), Amartey, Djiku, Salisu, Baba; Partey, Samed (90. Semenyo), Kudus (77. Bukari); Williams en A. Ayew (77. J. Ayew).

Artikel gaat verder onder de video

Man van de wedstrijd

De man van de wedstrijd was zonder meer Cristiano Ronaldo. Alle ogen waren donderdagavond op de Portugese superster gericht na zijn vertrek bij Manchester United. Ronaldo heeft de hoge verwachtingen weer waar weten te maken en schoot Portugal in de 65ste minuut vanaf de penaltystip op voorsprong. Door het doelpunt is Ronaldo de eerste speler die op vijf verschillende WK’s tot scoren kwam.

Duurste speler zonder speelminuten tijdens Portugal - Ghana

De duurste speler zonder speelminuten was André Silva aan de kant van Portugal. De aanvaller van RB Leipzig heeft volgens FootballTransfers een marktwaarde van 65,7 miljoen euro. De 52-voudig international speelde in het verleden voor onder meer AC Milan, Eintracht Frankfurt en FC Porto.

Transferwaarde van de selectie van Portugal

Cristiano Ronaldo is en blijft de sterspeler in de selectie van Fernando Santos. Hoewel de aanvaller van Manchester United niet altijd meer op een basisplaats kan rekenen in Engeland, lijkt Ronaldo bij het Portugese team nog wel een vooraanstaande rol te spelen. Toch is de 191-voudig international niet de meest waardevolle speler van de Portugese selectie. Zowel Bernardo Silva van Manchester City als Bruno Fernandes van Manchester United heeft een marktwaarde van 77 miljoen euro. Dat blijkt uit data van Footballtransfers.

André Silva volgt het tweetal op ruime afstand en heeft een marktwaarde van 67 miljoen euro. De aanvaller van RB Leipzig had twee jaar geleden nog maar een marktwaarde van negentien miljoen en heeft dus een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De totale marktwaarde van de Portugese selectie is 803,8 miljoen euro.

Transferwaarde van de selectie van Ghana

Bij Ghana is het spits Iñaki Williams die volgens FootballTransfers de hoogste marktwaarde vertegenwoordigt. De 28-jarige aanvaller wordt geschat op een waarde van 26 miljoen euro. Verder zien we in de selectie van Ghana verdediger Joseph Aidoo (twintig miljoen euro) en Thomas Partey (achttien miljoen euro) als uitschieters. De selectie van Ghana heeft een totale marktwaarde van 159 miljoen euro.

Bijzondere statistieken van de wedstrijd Portugal - Ghana

- Danilo Pereira speelde in het seizoen 2012/13 op huurbasis voor Roda JC

- Cristiano Ronaldo is de eerste speler die op tien verschillende EK’s of WK’s actief was.

- Ronaldo is de eerste speler die op vijf verschillende WK’s tot scoren kwam.

- Daarnaast is Ronaldo ook nog eens de oudste doelpuntenmaker van Portugal ooit op een WK. Hij neemt daarmee het record af van teamgenoot Pepe, die het record weer kan terug veroveren de komende weken.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.