Polen - Saoedi-Arabië: de man van de wedstrijd en de eerste WK-goal van Lewandowski

Imre Himmelbauer
  • Bijgewerkt: 26 nov. 2022 16:32 CET
  • 4 min leestijd
Robert Lewandowski, Polen, 2022

Polen heeft op het WK 2022 zijn eerste overwinning geboekt: 0-2. De ploeg van Czesław Michniewicz had het lange tijd lastig tegen Saoedi-Arabië, maar werd in de moeilijke fases geholpen door doelman Wojciech Szczesny, die onder meer een penalty stopte in de blessuretijd van de eerste helft. Piotr Zielinski maakte in de 39ste minuut de openingstreffer en Robert Lewandowski kon in de 82ste minuut zijn eerste WK-goal noteren.

Opstelling Polen: Szczesny, Bereszyński, Kiwior, Glik, Cash, Zielinski (63. Kaminski), Krychowiak, Bielik, Frankowski, Milik (71. Piatek) en Lewandowski.

Opstelling Saoedi-Arabië: Alowais, Alburayk (65. Alganham), Albulayhi, Alamri, Abdulhamid, Kanno, Almalki (85. Al-Obud), Alanjei (46. Alabed), Aldawsari, Albrikan en Alshehri (85. Aldawsari).

Artikel gaat verder onder de video
Robert Lewandowski was de grote man aan Poolse kant.
© ProShots - Robert Lewandowski was de grote man aan Poolse kant.

Man van de wedstrijd

Robert Lewandowski kon eindelijk van grote waarde zijn voor zijn nationale ploeg. De spits, in clubverband in dienst van Barcelona miste tegen Mexico (0-0) nog een penalty. Tegen Saoedi-Arabië was de 34-jarige aanvaller de grote man: hij bereidde de 1-0 van Piotr Zielinski voor en tekende hoogstpersoonlijk voor de tweede treffer, zijn eerste ooit op een WK. Wojciech Szczesny blonk eveneens uit: hij verrichte meerdere knappe reddingen en stopte een penalty.

Duurste speler zonder speelminuten tijdens Polen - Saoedi-Arabië

Jan Bednarek, die volgens de data van FootballTransfers een marktwaarde van 25 miljoen euro heeft, kwam tijdens het duel tussen Polen en Saoedi-Arabië niet van de bank af. Bondscoach Czesław Michniewicz koos centraal achterin voor Kamil Glik en Jakub Kiwior. Bednarek, die door Aston Villa gehuurd wordt van Southampton, heeft 45 interlands achter zijn naam staan.

Met dit elftal begon Polen aan de wedstrijd tegen Saoedi-Arabië.
© ProShots - Met dit elftal begon Polen aan de wedstrijd tegen Saoedi-Arabië.

Transferwaarde van de selectie van Polen

De selectie van Polen heeft een totale marktwaarde van 286,5 miljoen euro. De meest waardevolle speler is niet Robert Lewandowski, maar Matty Cash. Hij heeft volgens het algoritme van FootballTransfers een transferwaarde van 45,1 miljoen euro. Lewandowski volgt kort achter hem met een waarde van 43,5 miljoen euro. Jan Bednarek maakt de top 3 compleet: zijn transferwaarde wordt geschat op 25 miljoen euro.

Transferwaarde van de selectie van Saoedi-Arabië

De totale marktwaarde van de selectie van Saudi-Arabië is 7,8 miljoen euro. Salem Al-Dawsari is een van de belangrijkste spelers in het team van bondscoach Hervé Renard. De buitenspeler wist in 53 interlands het net 14 keer te treffen. Al-Dawsari speelt al zijn hele carrière voor Al-Hilal, met uitzondering van een halfjaar op huurbasis bij Villarreal. In Spanje zou Al-Dawsari slechts één wedstrijd spelen. De 31-jarige aanvaller heeft volgens FootballTransfers een marktwaarde van 2 miljoen euro. Daarmee is hij samen met Abdulrahman Ghareeb van Al-Nassr de waardevolste speler in de selectie van Renard.

Bijzondere statistieken van de wedstrijd Polen - Saoedi-Arabië

- Robert Lewandowski scoorde tegen Saoedi-Arabië voor het eerst op een WK. In clubverband scoorde de spits al 558 keer en voor zijn land staat de teller nu op 77 treffers.

- Door zijn treffer heeft Lewandowski evenveel goals voor zijn land gescoord als Pelé voor Brazilië.

- Wojciech Szczęsny heeft in zijn carrière al in zes competities een penalty gestopt. De keeper van Juventus pakte al minstens één strafschop in de League One, Serie A, Champions League, Premier League, Supercoppa en nu ook het WK.

- Er werden vijf gele kaarten gegeven in de eerste helft, het meeste aantal kaarten in een eerste helft van een WK-wedstrijd sinds de WK-finale in 2010 tussen Nederland en Spanje.

- Polen is het eerste team dat in een WK-groepsfase zowel een penalty mist als tegenhoudt sinds Mexico en Argentinië in 1930.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.