België - Canada: de man van de wedstrijd boezemt in 2022 angst in

Daniel Cabot Kerkdijk
  • Bijgewerkt: 23 nov. 2022 22:40 CET
  • 4 min leestijd
Belgie, Canada, WK 2022, Qatar

Het groepsduel tussen België en Canada op het WK 2022 in Qatar is woensdagavond in 1-0 geëindigd. De ploeg van Roberto Martínez was met minimaal verschil te sterk in het Ahmad bin Ali Stadium in Al Rayyan. De winnende treffer kwam voor rekening van Michy Batshuayi, die vlak voor rust scoorde, maar de Noord-Amerikanen kwamen tot 22 doelpogingen en hadden meer verdiend. Thibaut Courtois had een net zo groot aandeel in de zege door in de negende minuut een strafschop te keren. België gaat aan kop in Groep F, waarin Marokko en Kroatië elkaar in evenwicht hielden (0-0).

Opstelling België: Courtois; Dendoncker, Alderweireld, Vertonghen; Castagne, Witsel, Tielemans (46. Onana), Carrasco (46. Meunier); De Bruyne, Hazard (62. Trossard); Batshuayi (78. Openda).

Opstelling Canada: Borjan; Johnston, Vitoria, Miller; Hoilett (58. Larin), Hutchinson (58. Kone), Eustaquio (81. Osorio), Laryea (74. Adekugbe); Buchanan (81. Millar), David, Davies.

Artikel gaat verder onder de video
© ProShots - De wedstrijd had er wellicht heel anders uitgezien als Thibaut Courtois in minuut negen niet de strafschop van Alphonso Davies had gekeerd.

Man van de wedstrijd

De man van de wedstrijd is zonder meer Thibaut Courtois. De wedstrijd had er wellicht heel anders uitgezien als de doelman in minuut negen niet de strafschop van Alphonso Davies had gekeerd. De doelman van Real Madrid en het nationale elftal van België keerde in 2022 liefst vijf van de negen strafschoppen die tegen zijn team werden gefloten, een reddingspercentage van 56 procent. Hij deed dat eerder tegen Valencia, Athletic Club, Paris Saint-Germain en Celtic. Courtois is tevens de eerste Belgische keeper in ruim vijftig jaar tijd die een strafschop op een WK-eindronde stopt, penaltyseries niet meegerekend. Jean-Marie Pfaff deed dat immers tegen Spanje op het WK in 1986.

Duurste speler zonder speelminuten tijdens België - Canada

Charles De Ketelaere, die volgens de data van FootballTransfers een marktwaarde van 41,5 miljoen euro heeft, kwam tijdens het groepsduel tussen België en Canada niet van de bank af. Romelu Lukaku, goed voor 51,9 miljoen euro, kwam weliswaar evenmin in actie, maar was door blessureleed sowieso niet inzetbaar voor bondscoach Roberto Martínez. De Ketelaere, op de loonlijst van AC Milan, speelde tot dusver tien A-interlands voor het nationale elftal van België.

De selectie van België heeft een totale marktwaarde van 523,1 miljoen euro.
© ProShots - De selectie van België heeft een totale marktwaarde van 523,1 miljoen euro.

Transferwaarde van de selectie van België

België kan de laatste jaren spreken over een gouden lichting. Toch is deze generatie er nog niet in geslaagd om een prijs te pakken. Voor spelers als Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Dries Mertens is dit wellicht de laatste kans om een eindronde te winnen. Uit data van FootballTransfers blijkt dat België een totale marktwaarde heeft van 523,1 miljoen euro. Romelu Lukaku is het meeste waard in het team van bondscoach Roberto Martínez. De aanvallende middenvelder heeft een marktwaarde van 51,9 miljoen euro. Youri Tielemans en Kevin De Bruyne completeren het podium met 50,4 miljoen euro en 43,6 miljoen euro.

Transferwaarde van de selectie van Canada

De totale selectie van Canada heeft een marktwaarde van 163,7 miljoen euro. Alphonso Davies en Jonathan David zijn samen alleen al 128,8 miljoen euro waard. Davies is al jarenlang een vaste waarde bij Bayern München en heeft volgens FootballTransfers een marktwaarde van 72,3 miljoen euro. David is het grote talent van Lille OSC. De aanvaller werd in 2020 voor 27 miljoen euro overgenomen van KAA Gent en heeft momenteel een marktwaarde van 56,5 miljoen euro.

Bijzondere statistieken van de wedstrijd België - Canada

- België won liefst zeven van de acht wedstrijden op een WK onder leiding van Roberto Martínez (één nederlaag). Hij is daarmee de bondscoach van België met de meeste WK-zeges, daar Guy Thys tussen 1982 en 1990 op zes overwinningen (zestien duels) bleef steken.

- België heeft nu liefst acht opeenvolgende zeges in groepsfases van een WK geboekt. Dat is een evenaring van het record van Brazilië, dat tweemaal een dergelijke reeks neerzette: tussen 1986 en 1994 en tussen 2002 en 2010.

- België moest liefst 22 doelpogingen van Canada toestaan. Dat is het hoogste aantal voor de Belgen in een groepswedstrijd op een WK sinds de ontmoeting met Nederland in 1998.

- Canada wacht na vier ontmoetingen op een WK nog altijd op zijn eerste doelpunt. Dat overkwam eerder twee landen: Griekenland (vier, tussen 1994 en 2010) en Bolivia (vijf, tussen 1930 en 1994).

- Atiba Hutchinson mag zich met 39 jaar en 288 dagen de oudste debutant op een WK noemen. De Canadese middenvelder, die in het verleden voor PSV uitkwam, breekt het record van de Argentijn Ángel Labruna tegen Noord-Ierland op het WK in 1958: 39 jaar en 256 dagen.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.