• Bijgewerkt: 13 feb. 2024 15:08 CET
  • 8 min leestijd
Peter Bosz
© IMAGO

De kritiek op Hirving Lozano is dit seizoen niet mals. De aanvaller van PSV werd in de zomer voor vijftien miljoen euro overgenomen van Napoli, maar heeft die transfersom volgens meerdere analisten nog niet waargemaakt. Data van SciSports laten echter een ander beeld zien en tonen aan dat de 28-jarige Mexicaan een van de beste spelers van PSV is.

Na de wedstrijd tegen FC Volendam, die PSV met 1-5 won, liet Kenneth Perez blijken totaal niet onder de indruk te zijn van Lozano. “Ik weet niet wat hij aan het doen is de afgelopen vier à vijf wedstrijden, maar het lijkt helemaal nergens op”, luidde het harde oordeel van de Deen in het programma Dit was het Weekend van ESPN. “Hij lijkt wel een amateur. Het is krankzinnig, want ik ben best wel fan van Lozano.”

Ergens is de kritiek van Perez te begrijpen. Lozano wist in twintig duels pas vijf keer te scoren en twee assists te leveren. Drie van die goals maakte de snelle flankspeler in de wedstrijd tegen Ajax (5-2 winst). De laatste keer dat Lozano bij een doelpunt betrokken was, was op 12 november: in de met 4-0 gewonnen duel met PEC Zwolle maakte hij na vijf minuten de openingstreffer op aangeven van Guus Til.

Artikel gaat verder onder de video

Volgens data van SciSports presteert Lozano echter wel degelijk goed dit seizoen. De 66-voudig international (18 goals) is deze voetbaljaargang de derde best presterende buitenspeler van de Eredivisie. Alleen Feyenoorder Yankuba Minteh en ploeggenoot Noa Lang kunnen nog betere data overleggen. Lozano levert onder meer de beste voorzetten van alle flankspelers, terwijl hij ook uitblinkt in het afronden van kansen en positie kiezen in de aanval.

-+ Hirving Lozano

Hirving Lozano is een van de beste buitenspelers van de Eredivisie dit seizoen.

Dat de cijfers van de Mexicaan wat tegenvallen, ligt onder meer aan zijn rol bij PSV. Lozano stroomde pas later in en heeft voor de blessure van Lang regelmatig op de bank gezeten. Daardoor speelde hij pas 1.233 minuten. In feite is Lozano gemiddeld elke 176 minuten betrokken bij een goal, wat prima is voor een buitenspeler. Bovendien is de rechtspoot tot nog toe ook een beetje onfortuinlijk wat betreft assists: hoewel Lozano pas twee assists gaf, zou je op basis van zijn passes en voorzetten verwachten dat hij drie tot vier doelpunten had voorbereid. Zijn teamgenoten hebben de door hem gecreëerde kansen echter relatief beperkt op waarde kunnen schatten.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.