• 17 apr. 2023 19:20 CEST
  • 3 min leestijd
Liel Abada, Celtic, Ajax, 2022/23

Ajax wil deze zomer de jacht openen op Liel Abada, meldt Sky Sports. De 21-jarige buitenspeler maakt veel indruk bij Celtic, dat dit seizoen afstoomt op het Schotse landskampioenschap. Desondanks kan de Israëlier lang niet altijd rekenen op een basisplaats. In Amsterdam houdt men de situatie naar verluidt nauwlettend in de gaten.

Abada kwam in de zomer van 2021 voor vier miljoen euro over van het Israëlische Maccabi Petah Tikva en kon vorig seizoen vaak op een basisplaats rekenen. De negenvoudig international (één goal) speelde in de vorige voetbaljaargang in totaal 54 duels, waarin hij 15 keer trefzeker was en 7 keer als aangever fungeerde. Dit seizoen kwam Abada weliswaar tot 41 duels, maar in totaal speelde de aanvaller slechts 1.833 minuten, gemiddeld zo'n 45 per wedstrijd. Desondanks wist hij twaalf keer doel te treffen en zeven assists te leveren.

In de Schotse Premiership speelde Abada 1.257 minuten mee, verdeeld over 29 wedstrijden, waarin hij 10 keer scoorde en 5 goals voorbereidde. Daarmee is hij in de Schotse competitie gemiddeld elke 84 minuten betrokken bij een doelpunt. Volgens data van Scisports is de rechtspoot dit seizoen de best presterende buitenspeler van de Premiership. Abada weet onder meer zeer goed positie te kiezen in de aanval, geeft uitstekende passes en voorzetten en presteert ook in de afronding ijzersterk.

Artikel gaat verder onder de video

Niet alleen Ajax heeft de talentvolle Abada op de radar staan. Ook clubs uit Engeland en Portugal zouden de Israëlier in de gaten houden. Goedkoop zal de buitenspeler waarschijnlijk niet zijn: FootballTransfers schat zijn Estimated Transfer Value (ETV) op liefst 21,3 miljoen euro. Zijn contract loopt nog tot en met 31 mei 2026.

Met de interesse in Abada sorteert Ajax waarschijnlijk voor op een vertrek van Mohammed Kudus. De 22-jarige Ghanees werd in de zomer van 2020 voor negen miljoen euro overgenomen van het Deense Nordsjaelland en is dit seizoen een van de absolute uitblinkers bij Ajax. Ook op het WK in Qatar maakte Kudus indruk met een hattrick in de met 2-3 gewonnen wedstrijd tegen Zuid-Korea. De aanvallende middenvelder annex aanvaller ligt nog tot medio 2025 vast in Amsterdam.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.