Milan Keskin
  • 16 nov. 2022 08:24 CET
  • 4 min leestijd
Noa Lang, WK 2022

Maandagavond landde Noa Lang met het Nederlands elftal in Qatar. Voor velen een grote verrassing. De aanvaller van Club Brugge raakte begin van dit seizoen geblesseerd en speelde afgelopen weekend pas voor het eerst weer negentig minuten in de competitie. Kan Lang de criticasters het ongelijk bewijzen en van waarde zijn voor het Nederlands elftal?

Het is tot op heden nog niet het seizoen van Lang. De aanvaller raakte niet alleen geblesseerd, maar zag ook de gewenste transfer aan zijn neus voorbij gaan. AC Milan was afgelopen zomer nadrukkelijk geïnteresseerd in de 23-jarige aanvaller, maar haakte uiteindelijk toch af. Lang miste uiteindelijk zeven wedstrijden vanwege een enkelblessure en had daarna alle moeite om zich weer in de basis te spelen bij Club Brugge. Pas in de laatste wedstrijd voor het WK tegen Royal Antwerp (2-2) kwam de aanvaller negentig minuten in actie voor de Belgische topclub.

Ondanks dat Lang amper minuten in de benen heeft, besloot Louis van Gaal om de aanvaller alsnog op te roepen voor de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Ook in België reageerde men vol verbazing. “Ik las dat ik het WK leek te kunnen vergeten. En dat de kans steeds kleiner werd dat ik Qatar zou halen. De media nemen het allemaal een beetje van elkaar over. En ondertussen dacht ik: jullie moesten eens weten. Misschien genieten de mensen ook een beetje van zulk nieuws, vooral bij mij”, zegt de aanvaller tegenover NU.nl.

Artikel gaat verder onder de video
Noa Lang heeft nog een doorlopend contract tot medio 2025 in Brugge.
© ProShots - Noa Lang heeft nog een doorlopend contract tot medio 2025 in Brugge.

Ondanks zijn blessure bleef Lang vertrouwen houden in een uitnodiging voor het WK: "In die periode heb ik via FaceTime contact gehad met de bondscoach en hoorde ik dat hij nog steeds vertrouwen in mij had. Ik heb me ook altijd laten zien in Oranje als ik minuten kreeg. Daardoor had ik er vrijdag vertrouwen in dat ik bij de WK-selectie zou zitten. Stiekem verwachtte ik het misschien zelfs wel een beetje."

Noa Lang als centrumspits?

De reden waarom Lang toch werd opgeroepen door Van Gaal zal mede te maken hebben met de multi inzetbaarheid van de aanvaller. De ex-speler van Ajax en FC Twente speelt van origine vanaf de linkerflank. Iets waar komend WK waarschijnlijk geen ruimte voor is. Van Gaal geeft vaak de voorkeur aan een 5-3-2 systeem zonder vleugelspelers en dus lijkt Lang zich te moeten richten op de spitsposities. De vijfvoudig international speelde in de Nations League-wedstrijd tegen Wales (3-2 winst) ook al als centrumspits en maakte uiteindelijk de openingstreffer. Ook bij Club Brugge kwam Lang dit seizoen voornamelijk als centrumspits in actie en lijkt Van Gaal er een extra optie in de punt van de aanval erbij te hebben.

Uit data van SciSports blijkt dat Lang het vooral moet hebben van zijn passing dit seizoen. De aanvaller weet vaak vrij gemakkelijk zijn ploeggenoten alleen voor de keeper te zetten en zodoende voor gevaar te zorgen. Toch ontbreekt het bij Lang nog aan scherpte. De gegevens laten zien dat Lang tot een van de slechtste afmakers behoort dit seizoen in de Jupiler Pro League. Met name schoten van dichtbij eindigen vaak naast het doel of in de handen van de keeper. Dat blijkt ook uit de statistieken van de aanvaller. Lang kwam dit seizoen zestien keer in actie voor Club Brugge, maar wist slechts vier keer te scoren. Toch lijkt Lang inmiddels de smaak te pakken te hebben. In de laatste twee wedstrijden scoorde de aanvaller drie keer: “Beide keren was ik ook nog man of the match. Ja, ik ben terug van weggeweest”, aldus Lang tegenover NU.nl.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.