Goed nieuws voor Ajax: Mohammed Kudus draait 180 graden

Daniel Cabot Kerkdijk
Daniel Cabot Kerkdijk
  • 17 mrt. 2023 21:06 CET
  • 3 min leestijd
Mohammed Kudus, Ajax

Mohammed Kudus staat volgens Mike Verweij open voor een nieuw contract met Ajax. De Ajax-watcher van De Telegraaf voorzag een week geleden een zomers vertrek van de aanvaller en al helemaal als de Amsterdamse club de komende maanden niet met betere contractvoorwaarden over de brug komt. Het contract van Kudus, die in augustus 23 jaar wordt, met Ajax loopt medio 2025 ten einde.

De wens van Kudus om een langer contract met Ajax te ondertekenen is goed nieuws voor de club uit Amsterdam. De aanvaller wilde vorig jaar zomer immers naar Everton en sloeg om die reden zelfs een training over. De clubleiding hield echter voet bij stuk en wenste geen medewerking te verlenen. Een hard gelag destijds voor Kudus, die nu volgens de journalist echter 180 graden gedraaid is en welwillend staat tegenover een langere periode op de loonlijst.

“Afgelopen zomer wilde hij met piepende banden naar Liverpool om bij Everton te tekenen, maar nu staat hij open voor contractverlenging. Praten kan altijd”, schetste Verweij vrijdag in de Kick Off-podcast van het dagblad. “Hij heeft het heel erg naar zijn zin bij Ajax.” Collega Valentijn Driessen gaf vorige week aan dat een eventuele contractverlenging een belangrijk signaal kan afgeven aan de overige spelers van Ajax. "Het doet ook wat met een kleedkamer. Kudus is al wekenlang de beste man van Ajax", benadrukte de chef voetbal destijds.

Het contract van Mohammed Kudus met Ajax loopt medio 2025 ten einde

Het contract van Mohammed Kudus met Ajax loopt medio 2025 ten einde

"Maar als hij ergens nummer twaalf of dertien op de salarislijst is van Ajax... " Verweij erkende dat Kudus inderdaad niet een van de topverdieners is. “Het is natuurlijk heel gek dat hij een vijfde verdient van wat Dusan Tadic zou verdienen. Dan krijg je dus wel een probleem.” De teller van Kudus staat dit seizoen in totaal op 18 doelpunten en 5 assists in 35 officiële duels. In de elf wedstrijden in alle competities met John Heitinga op de bank was de Ghanees international goed voor liefst acht treffers en twee assist.

De voorbije maanden werd Kudus met Borussia Dortmund en clubs in Engeland in verband gebracht. Een nieuw contract lijkt dan ook de enige manier om de aanvaller langer te behouden. Kenneth Perez gaf recent aan dat Kudus wel kieskeurig moet zijn als hij naar een andere club wil vertrekken. “Hij moet naar een club gaan die hem een vrije rol wil geven", benadrukte de analist van ESPN. “Hij wil het liefst in de as spelen, maar dat willen we allemaal. Daar ben je dé man. Maar sommige spelers zijn te onbetrouwbaar om daar te spelen.”

“Ik denk dat hij te onbetrouwbaar is, ondanks dat hij zó vaardig en individueel de beste is bij Ajax. Die rol die hij nu heeft is goed, maar dan moet hij wel met een middenvelder, zoals Steven Berghuis nu, naast hem spelen waarmee hij een beetje kan wisselen.” Kudus was eerder deze maand nog lovend over de samenwerking met Heitinga. “Sinds ik hier ben is hij de trainer waar ik de beste band mee heb”, vertelde de Ghanees international aan ESPN. "Het is fijn om met hem te werken. Hij helpt me om mijn spel te verbeteren. Ook privé is hij er voor mij."