Nieuwe commissaris van Ajax spreekt zich uit over rentree Overmars

Daniel Cabot Kerkdijk
Daniel Cabot Kerkdijk
  • Bijgewerkt: 17 mrt. 2023 18:50 CET
  • 3 min leestijd
Marc Overmars, Ajax, 2022/23

Pier Eringa, de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, vindt een terugkeer van Marc Overmars naar de Johan Cruijff ArenA niet verstandig. Eerder liet algemeen directeur Edwin van der Sar weten dat de deur voor een terugkeer van de voormalig directeur voetbalzaken van Ajax op een kier stond, maar daar lijkt Eringa anders over te denken. De aanstelling van een nieuwe technisch directeur staat daarentegen wel hoog op de prioriteitenlijst in Amsterdam.

In het radioprogramma Sven Op 1 van NPO Radio 1 werd Eringa gevraagd wat hij zou vinden van een mogelijke terugkeer van Overmars, die tegenwoordig de technische portefeuille van Royal Antwerp FC beheert. “Ik ben opgegroeid in het strafrecht als politieman. Daar leer je dat met een rechtssysteem dat als iemand iets fout heeft gedaan en hij daarvoor is gestraft, dat daarna een nieuw leven mogelijk moet zijn. Maar ik heb ernstige twijfel of het verstandig is om dat te doen. Het lijkt mij niet verstandig. Dat is wat ik zeg. Ik zeg niets minder en niets meer op dat punt.”

Overmars vertrok begin vorig jaar bij Ajax nadat hij zich voor een langere periode schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag jegens vrouwelijke collega's. Dat Ajax nog altijd geen defintieve opvolger heeft gevonden, vindt Eringa eigenlijk niet kunnen. “Of dat acceptabel is? Ik vind van niet. Wat een speerpunt voor de directie en de RvC moet zijn, is de voetbalas op orde brengen”, doelt Eringa op de trainer, de technisch directeur en de voetbalcommissaris. Op al deze vlakken is bij Ajax op dit moment veel onduidelijk.

Het lijkt mij niet verstandig. Dat is wat ik zeg. Ik zeg niets minder en niets meer op dat punt
- Pier Eringa geeft zijn mening over een eventuele rentree van Marc Overmars bij Ajax

“Dat moet het speerpunt zijn. Er wordt met man en macht gezocht naar een nieuwe technisch directeur en daar is nu alle energie op gericht. Wanneer ik namen kan noemen? Dat moet ik nog ontdekken”, benadrukte Ering. “Ik kan in elk geval niets zeggen over een termijn. Het is ook aan de directie om daarmee aan de slag te gaan. Zodra ik een beetje ben ingewerkt, dus over een aantal weken, kan ik dat melden.”

"Ik denk dat mensen altijd een tweede kans kunnen verdienen", zei Van der Sar begin februari bij Ziggo Sport. Op de vraag of de deur voor Overmars definitief dicht was bij Ajax, gaf de sportbestuurder geen direct antwoord. "We zijn op dit moment aan het kijken hoe we de technische organisatie gaan neerzetten." Ajax stuurt aan op een model dat in Engeland en Duitsland al langer in zwang is: een constructie met een sporting director, die de sportieve lijn van de club bewaakt, en onder hem een head of recruitment, die de transfers doet en contact met spelersagenten onderhoudt.

De head of recruitment zal ook de scouts aansturen, zo meldde Het Parool eerder deze week. Voor laatstgenoemde positie is de bij Liverpool vertrekkende Julian Ward in beeld. Het moet leiden tot een herkenbare sportieve lijn bij het samenstellen van de selectie. Voor elke positie waarop vorig jaar zomer een speler moest worden vervangen, werd een voetballer aangetrokken of doorgeschoven met een heel ander profiel dan zijn voorganger.