• 5 min leestijd
Steven Bergwijn, Kenneth Taylor, Ajax
© IMAGO

Zo lang men kan heugen behoort Ajax al tot de topploegen van Nederland en het komt maar zelden voor dat de Amsterdammers met grote cijfers verliezen. Toch maakt de club uit de hoofdstad ook wel eens een slippertje en heeft het ook enkele pijnlijke nederlagen geleden. Dit zijn de grootste verliespartijen van Ajax aller tijden.

De grootste thuisnederlagen in de Eredivisie: Ajax - PSV 0-4 (2004/05) & Ajax - Feyenoord 0-4 (2023/24)

Ajax verloor slechts twee keer in de clubhistorie met vier doelpunten verschil een thuiswedstrijd in de Eredivisie. De eerste keer gebeurde het in maart 2005 toen PSV onder leiding van Guus Hiddink op bezoek kwam in Amsterdam. De schade bleef in de eerste helft beperkt met slechts één treffer, die op naam kwam van Phillip Cocu. Direct na de start van de tweede helft kreeg PSV-aanvoerder Mark van Bommel het op zijn heupen en schoot hij binnen een kwartier drie doelpunten achter doelman Bogdan Lobont. Ajax, met onder anderen John Heitinga, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Ryan Babel in de basis, kon helaas niets terugdoen. Zodoende wist PSV als eerste club ooit met vier doelpunten verschil in competitieverband Ajax in Amsterdam te verslaan.

Bijna twintig jaar later herhaalde de geschiedenis zich toen Feyenoord op bezoek ging bij een dolend Ajax. Het was crisis in Amsterdam en Ajax had eind september 2023 slechts één duel gewonnen. Feyenoord rook bloed en sloeg in de eerste helft genadeloos hard toe in de Johan Cruijff ArenA. Santiago Giménez zette zijn naam binnen twintig minuten twee keer op het scorebord en Igor Paixão maakte er vlak voor rust 0-3 van. Tien minuten na rust werd de wedstrijd definitief gestaakt. Drie dagen later, op woensdag 27 september 2023, werd het duel uitgespeeld. Feyenoord schoot direct uit de startblokken. Giménez scoorde zijn derde van die wedstrijd en de 0-4 namens de Rotterdamse club. Hier bleef het uiteindelijk ook bij en daarmee verloor Ajax voor de tweede keer in de clubgeschiedenis een thuiswedstrijd in competitieverband met vier doelpunten verschil.

Artikel gaat verder onder de video

De grootste uitnederlaag in de Eredivisie: Feyenoord - Ajax 6-0 (2023/24)

Ajax beleefde in 2023/24 een absoluut rampseizoen, met de slechtste seizoenstart aller tijden. De club uit Amsterdam stond zelfs even laatste, maar herstelde zich enigszins en ging op 7 april 2024 de wedstrijd tegen Feyenoord in als nummer zes van de Eredivisie. Feyenoord stond op de tweede plek. Ajax wist dat een resultaat boeken lastig zou worden, maar het spel dat de Amsterdammers op de mat legden in De Kuip was ronduit ontluisterend. Uiteindelijk liep Ajax tegen een 6-0 nederlaag aan. Igor Paixão en Yankuba Minteh scoorden beiden twee keer, terwijl ook Quinten Timber en Dávid Hancko een duit in het zakje deden. Met de mega-overwinning verdween het stokoude record uit het seizoen 1964/65, toen Feyenoord met 9-4 won van Ajax, uit de boeken.

Grootste thuisnederlaag van Ajax in de KNVB Beker: Ajax-Vitesse 0-4 (2014/15)

In het seizoen 2014/15 lootte Ajax, nadat het eerder de amateurs van JOS/Watergraafsmeer (0-9) en Urk (0-4) had uitgeschakeld, Vitesse in de achtste finale van de KNVB Beker. In Arnhem stond latere Ajax-coach Peter Bosz aan het roer en zijn tactische plan maakte het de Amsterdammers op donderdagavond 18 december 2014 erg lastig. Na iets meer dan twintig minuten spelen opende Bertrand Traoré voor Vitesse de score en in de blessuretijd van de eerste helft verdubbelde Zakaria Labyad de marge. Vlak na rust gooiden de Arnhemmers de wedstrijd in het slot, nadat binnen een kwartier Traoré zijn tweede maakte en drie minuten later Valeri Qazaishvilli de eindstand bepaalde op 0-4.

Grootste uitnederlaag van Ajax in de KNVB Beker: PEC Zwolle - Ajax 5-1 (2013/14)

Een seizoen voor de vroege uitschakeling in het bekertoernooi bereikte Ajax nog de finale. In De Kuip troffen de Amsterdammers PEC Zwolle, nadat het eerder de amateurs van ASWH (4-1) en IJsselmeervogels (0-3) uitschakelde en vervolgens afrekende met Feyenoord (3-1) en AZ (0-1). In de finale op 20 april 2014 ging Ajax voortvarend van start en opende Ricardo van Rhijn op prachtige wijze de score, maar hierna werd het duel gestaakt omdat fans van Ajax vuurwerk op het veld hadden gegooid. PEC Zwolle kwam veel beter voor de dag na de onderbreking en walste over de Amsterdammers heen. Door twee treffers van Ryan Thomas kwamen de Zwollenaren op voorsprong en uiteindelijk gingen de twee teams, door twee goals van Guyon Fernandez, met 4-1 rusten. Vijf minuten na de rust bracht Bram van Polen de stand op 5-1, wat ook de eindstand werd.

Grootste Europese thuisnederlaag van Ajax: Ajax - Napoli 1-6 (2022/23)

In de zomer van 2022 kwam er een einde aan het tijdperk van Erik ten Hag bij Ajax. Alfred Schreuder had het roer overgenomen en trad in de groepsfase van de Champions League met de Amsterdammers aan tegen Napoli. Ajax begon de wedstrijd voortvarend via een doelpunt in de negende minuut van Mohammed Kudus, maar voor rust stelden de Italianen al orde op zaken. Giacomo Raspadori maakte er binnen minuten 1-1 van en door treffers van Giovanni Di Lorenzo en Piotr Zielinski gingen beide teams met 1-3 de kleedkamers in. In de tweede helft ging Napoli verder waar het gebleven was. Raspadori maakte vlak na rust zijn tweede treffer en via Khvicha Kvaratskhelia en Giovanni Simeone werd de eindstand uiteindelijk bepaald op 1-6.

Grootste Europese uitnederlaag van Ajax: Bayern München-Ajax 5-1 (1980/81)

Ajax werd in het seizoen 1980/81, nadat het in de eerste ronde Dinamo Tirana had uitgeschakeld, in de achtste finale van de Europa Cup 1 gekoppeld aan Bayern München. De Amsterdammers reisden met onder anderen Wim Kieft, Frank Arnesen en Sören Lerby af naar München en kwam in de eerste helft via Arnesen zelfs op voorsprong. Voor rust maakte Bayern echter al de gelijkmaker via Bernd Dürnberger en in de tweede helft was der Rekordmeister heer en meester. Via Dieter Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge, die beiden twee keer tot scoren kwamen, werd de eindstand bepaald op 5-1. In Amsterdam won Ajax met 2-1, maar dit was door de oorwassing in München niet voldoende om door te stoten naar de kwartfinale.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.