Dit is waarom er op het WK zoveel blessuretijd wordt bijgetrokken

Brian Wijker
  • Bijgewerkt: 22 nov. 2022 09:33 CET
  • 1 min leestijd
World Cup 2022, Extra time

Het WK is twee dagen oud en nu al valt één ding op: de vele blessuretijd die wordt bijgetrokken tijdens wedstrijden. Zo werd er tijdens het duel tussen Engeland en Iran in de eerste helft veertien minuten bijgetrokken en in de tweede helft ook nog eens tien minuten. Ook in de tweede helft bij Nederland - Senegal werden er tien minuten aan vastgeplakt.

De grote hoeveelheid blessuretijd leverde nog doelpunten op ook. Zo scoorde Davy Klaassen maandag in de achtste minuut van de extra tijd de bevrijdende 2-0 voor Nederland. Iran deed eerder die dag in de honderdste minuut vanaf de strafschopstip iets terug tegen Engeland: 6-2.

Artikel gaat verder onder de video

FIFA-scheidsrechterbaas Pierluigi Collina geeft tekst en uitleg. De legendarische arbiter stelt dat het grote aantal extra minuten op dit WK de norm zal zijn. “We gaan de blessuretijd heel zorgvuldig berekenen en proberen de verloren tijd in te halen”, citeert De Telegraaf de Italiaanse oud-leidsman.

Collina wil tijdens het WK in Qatar korte metten maken met tijdrekken en andere zaken die tijd roven. “We willen niet dat er slechts 42 of 43 minuten actief spel in een helft zit, dat is niet acceptabel. De tijd die verloren gaat, moet altijd worden ingehaald. Zeven, acht, negen minuten zal normaal worden.”

In het verleden maakte Marco van Basten zich tijdens zijn dienstverband bij de FIFA hard voor het invoeren van zuivere speeltijd. De oud-voetballer werd door de wereldvoetbalbond ingezet om zich met de spelregels bezig te houden. Met het secuur berekenen van de nog te spelen minuten, lijkt de FIFA daar dus al iets mee uit te proberen.

Mis nooit meer de volgende grote transfer!

Ontvang de laatste transferinzichten en -analyses direct in je mailbox.