Waarom FC Twente er financieel beter voorstaat dan Feyenoord en PSV

Daniel Cabot Kerkdijk
Daniel Cabot Kerkdijk
  • Bijgewerkt: 26 feb. 2023 10:12 CET
  • 4 min leestijd
FC Twente, De Grolsch Veste, Stadion FC Twente

FC Twente staat er financieel beter voor dan topclubs als Feyenoord en PSV. De club uit Enschede kon het zich volgens Job Gulikers, docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, dan ook makkelijker veroorloven om in januari ‘nee’ te zeggen tegen een Rotterdams bod van acht miljoen euro op Ramiz Zerrouki. FC Twente staat immers op de vierde plaats in het financiële klassement van de KNVB. Dat betekent dat de club ondanks de schuldenlast, een prima financieel beleid voert.

FC Twente nam in het verleden onverantwoorde financiële risico's met een enorme hypotheek op het stadion, enorme salarissen voor de spelers en grote aankopen. Er bleek daarnaast te zijn gegoocheld met de manier waarop tv-gelden waren verrekend in de boekhouding. De schulden liepen destijds opeens flink op en diverse keren kreeg de club met puntenaftrek te maken. “Dat veel mensen in het land nog altijd denken dat FC Twente het water aan de lippen staat, heeft te maken met beeldvorming uit het verleden”, zegt Gulikers. “Blijkbaar verwachten ze dat er elk moment weer wat lijken uit de kast kunnen vallen. Maar wie zich echt verdiept in de cijfers van FC Twente ziet een solide basis voor de toekomst.”

De schuldenlast van FC Twente moet worden gezien als een hypotheek, legt Gulikers uit in gesprek met TC Tubantia. Het is weliswaar een schuld, maar de club komt alle aflossingstermijnen netjes na en hoeft derhalve ook niet noodgedwongen een voetballer als Zerrouki van de hand te doen. FC Twente staat er bij de KNVB goed op omdat men over voldoende liquiditeit beschikt: de club kan op korte termijn aan alle betalingsverplichtingen voldoen. “Dat heeft FC Twente keurig op orde”, benadrukt de onderzoeker.

FC Twente zit niet in de positie dat men voetballers noodgedwongen moet verkopen

FC Twente zit niet in de positie dat men voetballers noodgedwongen moet verkopen

In het seizoen 2014/15 bedroeg de totale schuld van FC Twente 95 miljoen euro en daar is nu nog ongeveer de helft van over. Het gaat om 48 miljoen euro: 35 miljoen euro aan langlopende schulden en 13 miljoen aan kortlopende schulden. “Als je puur kijkt naar de rentedragende schulden die over meer dan een jaar terugbetaald dienen te worden, valt op dat deze sinds 2014/15 behoorlijk zijn afgenomen”, aldus Gulikers. “Dat komt door financiële herstructureringen en goed beleid.”

Eind juni vorig jaar was dat in totaal nog twintig miljoen euro. Dat is inclusief de schuld bij de Belastingdienst als gevolg van bijzonder uitstel door corona, waarvan het langlopende deel circa vier miljoen euro bedraagt. “Bij PSV (25 miljoen), Feyenoord en FC Utrecht (allebei 13 miljoen) is het langlopende deel van de belastingschuld vele malen hoger”, zegt Gulikers. “Daarmee zijn de rentedragende schulden van FC Twente vergelijkbaar met die van Feyenoord (20 miljoen) en FC Utrecht (21 miljoen). PSV komt alleen al door de hogere belastingschuld stukken slechter uit de bus.”

FC Twente heeft in coronatijd als een van de weinige clubs bezuinigd op de personeelskosten
- Job Gulikers, docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

FC Twente beschikt over een veel betere solvabiliteit en liquiditeit. De club heeft als onderdeel van de totale schuld ook nog veertien miljoen aan achtergestelde leningen uitstaan, maar hierover wordt geen rente betaald en de aflossing vindt pas plaats wanneer aan een aantal voorwaarden is voldaan. De club kan dus nooit in de financiële problemen raken door terugbetaling hiervan. Gulikers noemt het beleid van FC Twente in de voorbije periode een voorbeeld voor andere clubs. “FC Twente heeft in coronatijd als een van de weinige clubs bezuinigd op de personeelskosten. Ze hebben echt de tering naar de nering gezet. De grootheidswaanzin is aan banden gelegd.”

Het is niet alleen maar hosanna in Enschede, zo benadrukt Gulikers. FC Twente moet ervoor zorgen dat men over voldoende liquiditeit blijft beschikken om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. De schuldenlast blijft immers alle aandacht vragen. “De huidige leiding verdient echt een compliment en het is jammer dat Paul van der Kraan weggaat als algemeen directeur. De nieuw te vormen directie doet er daarom verstandig aan de ingeslagen weg te vervolgen en de lessen die de club geleerd heeft uit het verleden goed in de oren te knopen. De kunst is dit vol te houden”, besluit Gulikers.