Heitinga drukt meteen stempel met cruciale regel: 'Dan zit je gewoon niet bij de selectie'

Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer
  • Bijgewerkt: 5 feb. 2023 15:47 CET
  • 3 min leestijd
John Heitinga, Ajax, 2023

John Heitinga heeft meteen een aantal regels doorgevoerd sinds hij hoofdtrainer is bij Ajax. De kersverse oefenmeester van de Amsterdamse club hecht veel waarde aan discipline en heeft daarom een aantal maatregelen ingevoerd die 'normaal gedrag' moeten bevorderen.

Edson Álvarez zei eerder deze week dat Heitinga een aantal regels had aangepast in de kleedkamer toen hij werd aangesteld. "Ik denk dat dat heel goed is gevallen in de groep", zei de Mexicaans international daarover op de clubwebsite.

"Een aantal dingen zijn gewoon heel simpel. op tijd komen, bijvoorbeeld. Op het moment dat je te laat bent, zeker op een wedstrijddag, dan zit je gewoon niet bij de selectie", weidt Heitinga uit in gesprek met ESPN. "Ongeacht wie je bent." Of dat onder de ontslagen Alfred Schreuder niet gebeurde, weet Heitinga naar eigen zeggen niet. "Ik zeg alleen waar ik invloed op heb. Het zijn gewoon een aantal hele simpele huisregels die we ook hanteerden bij Jong Ajax, dat werkte prima. En wat geldt voor spelers, geldt uiteraard ook voor staf."

Op het moment dat je te laat bent, zeker op een wedstrijddag, dan zit je gewoon niet bij de selectie. Ongeacht wie je bent.
- John Heitinga over de maatregelen die hij bij Ajax heeft doorgevoerd.

Heitinga gaat vervolgens wat dieper in op de maatregelen. "Telefoongebruik, op tijd komen en een readiness-formulier invullen. Dat is eigenlijk niets anders dan een formulier over hoe je je voelt. Dat zijn een aantal dingen die gewoon goed moeten zijn en voor de rest zijn er niet veel spannende zaken, hoor."

Onlangs werd bekend dat de 39-jarige oud-international dit seizoen assistentie zal krijgen van Dwight Lodeweges. Daar heeft Heitinga zelf een handje in gehad. "Er zijn verschillende gesprekken geweest met Edwin van der Sar, Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar", erkent hij. "Ik heb natuurlijk de weg van de geleidelijkheid uitgestippeld. Nu krijg ik opeens de kans. Ik voel ook het vertrouwen, anders maken ze deze keuze niet. Maar een stukje ervaring naast me, dat kan geen kwaad. Ik heb een gesprek met Dwight gehad, dat was een heel prettig gesprek. Ik heb ook wat informatie ingewonnen bij bondscoach Ronald Koeman en wat spelers gesproken, want we gaan wel gewoon samenwerken."

Goed dat Heitinga deze huisregels doorgevoerd heeft?

870 stemmen